Vijesti iz rubrike Zanimljivosti
nedjelja, 23 Oktobar 2016 00:00

Zašto se Amerika odriče Kolumba?

Ocijeni...
(0 glasova)

kolumboZašto SAD ima nacionalni praznik posvećen čoveku koji je prema mišljenju mnogih bio nemoralni osvajač?
To pitanje sve češće se postavlja u Americi koja, po svemu sudeći, želi da se odrekne Kristofera Kolumba, čovjeka koji ju je “otkrio”.

Grad Feniks i cijela država Vermont sada mijenjaju nacionalni praznik i žele da on bude posvećen narodu koji je živio u Americi, pre Kolumbovog dolaska, piše B 92.

Iako je pokret nastao prije nekoliko godina, tek sada sve više gradova i država, uključujući Sijetl, Mineapolis, Bolder, Denver, Albukerki, Južnu Dakotu i Aljasku, odabralo je da zvanično proslavlja Dan autohtonih naroda umjesto Dana Kolumba. Sinsinati i Oklahoma odbili su da učestvuju u inicijativi i oni i dalje slave dan posvećen Kolumbu.

Dr Leo Kilsbek, predavač američko-indijanskih studija na Univerzitetu u Arizoni, kaže da kontroverza o proslavi Dana Kolumba potiče iz pogrešnog shvatanja američke istorije.

“Jedna od najvećih zabluda je da je Kolumbo bio dobar. Istina je da je bio odgovoran za silovanja i ubistva nedužnog autohtonog naroda”, tvrdi on.

Osim toga, Kolumbo nikad nije ni kročio u kontinentalni dio Amerike – iskrcao se na današnjem Haitiju i kasnije obilazio Karibe.

(Nasevijesti.com)

Procitano 6691 puta

S5 Box