Vijesti iz rubrike Zanimljivosti
subota, 26 Novembar 2016 00:00

Svi stanovnici jednog sela preko noći postali milioneri

Ocijeni...
(1 glasova)

novac5Svih 80 stanovnika malog španskog sela Cerezales del Kondado nedavno su postali milioneri i to zahvaljujući samo jednom čoveku i njegovom testamentu.
Antonino Fernandez, milijarder i filantrop, umro je u avgustu u 100. godini života, a u svom ekscentričnom testamentu 200 miliona evra ostavio je stanovnicima sela u kojem je odrastao. Svakom stanovniku tako je pripalo nešto više od 2,3 miliona evra, a ostalo je i za druge troškove poput novog kulturnog centra, piše "Dejli mejl".

Rođen je 1917, a već s 14 godina morao je da napusti školovanje. Naime, bio je jedno od 13 dece u porodici i njegovi roditelji školovanje jednostavno nisu mogli da mu priušte. Nešto kasnije oženio je Ciniju Gonzales Dijes i sa 32 godine emigrirao u Meksiko, gde se zaposlio u kompaniji njenog ujaka Grupo modelo (koja proizvodi pivo korona).

Do 1971. napredovao je do pozicije direktora i pomogao da korona postane, ne samo najpopularnije meksičko pivo, već i veliki izvozni fenomen. Izvozili su ga i u njegovu rodnu Španiju, pod imenom kronita. Korona ekstra pak je drugo najčešće uvoženo pivo u Americi s godišnjom prodajom od gotovo 700 miliona dolara.

Fernandes nikad nije zaboravio svoju rodnu grudu, a bivši španski kralj Huan Karlos za njegov humanitarni rad ga je i odlikovao. Međutim, tek nakon njegove smrti, stanovnici sela u kojem je odrastao shvatili su koliko je voleo svoj zavičaj. Selo će dobiti i potpuno novi kulturni centar, takođe plaćen iz nasledstva, a profitiraće i lokalna neprofitna organizacija i svi njeni radnici.

(B 92)

Procitano 9760 puta

S5 Box