Vijesti iz rubrike Zanimljivosti
subota, 03 Decembar 2016 00:00

Živio na visokoj nozi pretvarajući se da je igrač Chelseaja

Ocijeni...
(0 glasova)

fudbal3Priča o bivšem fudbaler Derby Countyja Mediju Abalimbi je priča o igraču koji je uništio nekad obečavajuću karijeru zbog želje za luksuznim životom što ga je na kraju koštalo slobode.

Abalimba je 2014. godine osuđen na četiri godine zatvora zbog krađe identiteta i prevare. Tačnije, 26-godišnjak se pretvarao da je mladi reprezentativac Francuske Gael Kakuta, koji je tada bio fudbaler Chelseaja.
Iako je bio zvijezda u uspon, te je potpisao ugovor za Derby County u vrijednosti od 1,2 miliona eura, Abalimbi je vodio rastrošan život koji sebi realno nije mogao priuštiti. Fudbaler se ponašao kao da igra za neki od vodećih premijerligaških klubova.

Mnogi ljudi su Abalimbu mijenjali sa Kakutom pa je u jednom trenutku bivšem igraču Derby Countyja sinula ideja - zašto ne bi postao fudbaler Chelseaja.

Nakon što je uhapšen priznao je krivnju za nekoliko slučajeva prevare i osuđen je na četiri godine zatvora.

A kako je varao?

Abalimba bi nazivao dućane po Londonu predstavljajući se kao zastupnik mladog fudbalera "Plavaca" prije nego što bi se u trgovini pojavio u ulozi samog igrača. Kao Kakutin zastupnik, Abalimba bi od trgovina zatražžio diskreciju, a robu je plaćao sa ukradenim podacima sa kreditnih kartica. Provaljivao bi u ormariće teretana u sjevernom Londonu i fotografirao kreditne kartice.

U aprilu 2014. je posjetio jedan noćni klub u Manchesteru i naručio šampanjca u vrijednosti 2.600 funti, a kasnije je tvrdio kako mu je novčanik ostao u limuzini. U julu iste godine je u trgovini Selfridges kupio odjeću za više od 20 hiljada funti, a zaposlenicima je čak demonstrirao svoje nogometne sposobnosti, ali osiguranje trgovine bilo je sumnjičavo.

Narednik Adam Cronshaw iz manchesterske policije rekao je kako je Abalimba bio šarmantan i harizmatičan.

"Pozivao se na fudbalsko iskustvo, a zbog sličnosti sa stvarnim Kakutom uspio je prevariti svoje žžrtve. Abalimba nam je rekao kako su ga mnoge njegove žžrtve tretirale drugačije, jer su mislile da je slavni fudbaler", rekao je Cronshaw.

Abalimba je na sudu priznao krivnju za 12 tačaka prevare. Policija je kazala da je prevarom oštetio žrtve za 163.000 funti, ali kako je Abalimba bez imovine ili novca ne postoji prilika za novčanu naknadu koja se plaća žrtvama.

(N1)

Procitano 6592 puta

S5 Box