Vijesti iz rubrike Zanimljivosti
ponedjeljak, 12 Juni 2017 00:00

Kraj TV dominacije: Internet oglašavanje preuzima primat

Ocijeni...
(0 glasova)

internet4Rat je više-manje gotov, za 6 mjeseci internet će postati jači od televizije a nekad nezamislivi preokret najavila je cijenjena firma Kleiner Perkins.
Ulaganje u oglašavanje na internetu u idućih će šest mjeseci prestići ulaganje na televiziju, smatra respektabilna venture capital firma Kleiner Perkins. Podatak iznose u svom godišnjem pregledu digitalne ekonomije, Internet Trends, a odnosi se na ukupno oglašavanje na svjetskoj razini.

Riječ je o nekad nezamislivom preokretu u marketinškog snazi ova dva kanala; još prije deset godina internet je bio nekoliko puta slabiji od etablirane, bogate televizije, a brojni stručnjaci godinama su predviđali njegov krah ili barem stagnaciju.

Eksplozija internetskog oglašavanja poklapa se s eksplozijom mobilnih platformi, nakon što su 2007. lansirani prvi iPhone i Googleov operativni sistemi za mobitele, Android. Velike platforme poput Googlea i Facebooka većinu svojih prihoda ostvaruju na mobilnim oglasima, a na razvijenim tržištima poput američkog, mobilni čini oko 50 posto oglašavanja na webu.

Studija Kleiner Perkinsa donosi još nekoliko fascinantnih podataka:
§ Broj gejmera narasao je s 100 miliona u 1995. na 2,6 milijarde u 2016
§ To je rast od 2600 posto u 21 godinu
§ Netflix je u 10 godina došao s 0 posto udjela na američkom tržištu kućne zabave na oko 30 posto
§ U posljednjih 5 godina, Netflix ima rast gledanosti od 669 posto
§ Muzički streaming servisi (Spotify, Apple Music, Amazon Music) u 2016. su došli na 52 posto prihoda u toj industriji. Prije 13 godina imali su 0
§ E-commerce još uvijek raste; u Americi 15% u 2016. prema 2015.
§ U 2016., 20 posto upita za tražilice došlo je glasovnim upitom, dakle voice asistentata poput Siri, Alexe i Google Assistanta

(SB)

Procitano 6010 puta

S5 Box