Vijesti iz rubrike Zanimljivosti
četvrtak, 03 Avgust 2017 00:00

Cijena kafe kroz bh. gradove: U Sarajevu i do 5 KM

Ocijeni...
(0 glasova)

kafaU Bosni i Hercegovini kafa se smatra tradicionalnom pićem koje je neizbježno kako u domaćinstvima tako i u kafićima.

Uz kafu se rješavaju mnogi životni, ali i poslovni problemi, ali uz ovaj topli napitak se opušta, slavi i raspravlja. Kafa je neodvojivi dio svakodnevnice Bosanaca i Hercegovaca.

U gradovima naše države nije neobična stvar vidjeti bašte, kafiće, restorane pune ljudi u "pola radnog vremena" kako ispijaju kafe, razgovaraju, smiju se, a ima i onih koji iz ćeifa sjede same. Jer ćeif je ono što je tijesno vezano uz lagano ispijanje omiljenog napitka.

No, ovaj ćeif u nekim gradovima BiH i nije tako jeftin. U centru Sarajeva, primjera radi, za šoljicu crnog napitka morat ćete izdvojiti između 3 i 5 KM, a takav je slučaj i sa ekskluzivnijim hotelima u glavnom gradu BiH gdje nije neobična situacija da se cijene hrane, pa i napitaka povećavaju.

Ako idete dalje od centra Sarajeva, prema Grbavici, obični crni espresso ćete platiti od 1,5 do 2 KM. U naseljima Dolac Malta, Čengić Vila i Otoka ćete platiti 1,5 KM, a u naseljima do Ilidže cijena je većinom 1 KM.

Tuzla, Travnik, Goražde drži cijenu od 1, u Zenici je do 1,5 KM, a u Travniku još uvijek možete naći pojedine kafiće u kojima košta i manje od marke. U Fojnici je kafa u većem dijelu grada 1 KM, ali je možete naći i za 0,5. Cijena kafe u Banjaluci varira - od 1.5 do 3 marke.

Također, u Gornjem Vakufu je bila 1 marka, a do prije nekoliko mjeseci, cijena je iznosila 0,70.

Na sjeveru BiH, u Odžaku, cijena običnog espressa je 1 KM, dok ćete za onu s mlijekom izdvojiti 1,5.

Kada je u pitanju jug naše zemlje, u Trebinju se kreće od 1,5 do 2 KM, dok je Mostar u rangu sa glavnim gradom BiH, gdje ćete za običnu kafu izdvojiti od 1,5 do 3,5 KM, koliko iznosi u restoranima u blizini Starog mosta.

(N1)

Procitano 6297 puta

S5 Box