Vijesti iz rubrike Zanimljivosti
četvrtak, 09 Novembar 2017 00:00

Jedanaest medvjeda prošetalo rumunskim gradom

Ocijeni...
(0 glasova)

medvjed3Jedanaest medvjeda prošetalo je u potrazi za hranom ulicama Bustenija, gradića u rumunskim Karpatima, gdje se takve stvari povremeno dešavaju, saopštila je žandarmerija.

"Četiri medvjedice, od kojih su tri bile sa mečićima, jučer su prošetale gradom i pretraživale smeće nekoliko kuća", rekao je šef gradske žandarmerije Pol Sasu.

Prema njegovim riječima, životinje sve češće silaze u grad, skupljaju ostatke hrane a zatim se vraćaju u obližnju šumu.

"Svake večeri patroliramo i pokušavamo da ih sirenama i pištaljkama držimo na udaljenosti", dodao je Sasu.

U utorak je medvjedica sa tri mečeta viđena blizu supermarketa u Brašovu.

Vlasti su u junu zatvorile za posjetioce Drakulin zamak u Poenariju pošto je konstatovano da se turisti često susreću sa medvjedicom i tri mladunca.

Ti susreti se nekada završe i napadima, a više ljudi je završilo u bolnici sa teškim povredama.

Pozivajući se na sve veći broj napada i štete koju izazivaju divlje životinje, ministarstvo za životnu sredinu je u septembru dozvolilo ubijanje ili preseljenje 140 medvjeda i 97 vukova, uprkos kritikama ekologa.

Prema toj odluci, odluke o ubijanju bi se donosile od slučaja do slučaja i samo za životinje koje su napale ljude, a u lov bi išli profesionalci da ne bi došlo do "trke za trofejima".

U Rumuniji živi oko 6.000 braon medvjeda, što je oko 60 posto njihove populacije u Evropi, i između 2.500 i 3.000 vukova.

(Beta)

Procitano 5560 puta

S5 Box