Vijesti iz rubrike Zanimljivosti
četvrtak, 15 Februar 2018 00:00

Student u devetoj deceniji

Ocijeni...
(0 glasova)

knjigeJedan od učesnika sljedećeg programa Evropske unije za razmjenu studenata "Erazmus" je i Migel Kastiljo, osamdesetogodišnji Španac iz Valensije, penzionisani notar sa četiri bajpasa, koji upravo studira istoriju, a sljedeće sedmice će otputovati u Veronu u sklopu univerzitetskog školovanja.

Kastiljo je oženjen, ima troje djece i šestoro unučadi. Srčani udar je pretrpio nakon penzionisanja, kad su mu ugrađeni bajpasi, poslije čega svaki novi dan u životu doživljava kao poklon.

"Ubrzo po oporavku rekao sam sebi - želim da uradim nešto netipično za penzionera. Istorija me uvijek zanimala i sve u vezi s njom, posebno savremene teme", rekao je Kastiljo španskoj novinskoj agenciji EFE, prenio je Euractiv.com.

Iako je u devetoj deceniji, Kastiljo nema predrasuda u vezi sa svojim poodmaklim dobom u odnosu na kolege na kursu i tvrdi da se osjeća kao i ostali studenti. "Sjajno se odnose prema meni, godine nisu nikakav problem."

Zato je bez razmišljanja odlučio da se prijavi za stipendiju "Erazmus", pošto ga je ohrabrio jedan od njegovih univerzitetskih profesora.

Kastiljova porodica već pravi planove da ga posjeti u sjevernoj Italiji za vrijeme programa.

Kastilju to neće biti prvi susret s Italijom. Prije nego što se zaposlio kao notar, bio je profesor na Univerzitetu u Barseloni i za to vrijeme dva mjeseca je boravio u Rimu i Bolonji.

U Veroni je prije 42 godine bio sa suprugom kako bi slušao koncert legendarne grčke operske dive Marije Kalas. "Zato sam izabrao Veronu", priznao je Kastiljo.

"Ljudima mojih godina poručujem da ne sjede u kući nego da se otvore prema svijetu jer mi još možemo da društvu damo mnogo toga i isto tako da od njega i dobijemo", dodao je Kastiljo.

(NN)

Procitano 5385 puta

S5 Box