Vijesti iz rubrike Zanimljivosti
ponedjeljak, 30 April 2018 00:00

SAD: Svakog minuta jedan vozač pobjegne sa mjesta udesa

Ocijeni...
(0 glasova)

auto4U posljednjoj deceniji, u SAD se svake godine u proseku dogodi 682.000 saobraćajnih nezgoda nakon kojih vozači koji su krivi pobegnu sa lica mjesta.

Istraživanje koje od 2006. sprovodi američka neprofitna organizacija AAA Foundation for Traffic Safety, pokazalo je da, u prosjeku, svakog minuta bar jedan vozač negdje u Sjedinjenim Državama napusti mjesto udesa koji je izazvao kako bi izbjegao konsekvence. Podaci otkrivaju i da je samo u 2016. u saobraćajnim nezgodama nakon kojih je jedan od aktera pobjegao, poginulo čak 2.049 osoba. To je dramatično povećanje od 60% u odnosu na 2009. godinu, kažu u organizaciji koja je sprovela istraživanje.

Navodi se da su 65% poginulih u takvim nesrećama pešaci i biciklisti. Podaci pokazuju i da je skoro petina poginulih pešaka u posljednjih deset godina u SAD smrtno stradala u saobraćajkama poslije kojih su krivci bježali sa mjesta nesreće.

U AAA kažu da, iako su neke od saobraćajnih nezgoda u kojima su nastradali pešaci i biciklisti bile neizbežne, mnoge su mogle da se spriječe da su vozači bili oprezniji, skoncentrisaniji i da su pažljivije pratili situaciju u saobraćaju, kao i da su bili strpljiviji prilikom obilaska pešaka i biciklista na putu. Napuštanje mjesta saobraćajne nezgode je kažnjivo i povlači različite konsekvence, u zavisnosti od toga kakve su posljedice udesa. Sa druge strane, ostanak na licu mjesta i pravovremeno pozivanje policije i hitne pomoći mogu da spasu život povrijeđenima.

(B92.net)

Procitano 5043 puta

S5 Box