Vijesti iz rubrike Zdravlje
petak, 31 Avgust 2018 00:00

Karfiol štiti od raka i bolesti srca

Ocijeni...
(0 glasova)

karfiolU zadnje vrijeme karfiol je povrće kome se zaista poklanja dosta pažnje.

On priprada porodici kupusa i svrstava se u jednu od najljekovitijih biljki. Mnoga istraživanja dokazala su da je odličan u borbi protiv karcinoma dojke, debelog crijeva, pluća, jajnika i bešike.

Ovu moć daju mu antioksidanti, kojima se karfiol može pohvaliti u velikom broju u svom sastavu.

Pored antioksidanata karfiol je veoma bogat i vitaminom C i upravo ova dva sastava ukombinaciji sprečavaju pojavu raka.

Koristi se u ishrani od davnina i veoma je sličan brokoliju. Posljednjih godina ljudi koji preferiraju zdravu ishranu govore da ovu namirnicu treba uvrstiti u svakodnevnu ishranu. Ovo povrće sadrži i veliku količinu magnezijuma, koji je takođe veoma važan za ljudski organizam.

Lekovita svojstva karfiola

Najvažnije dejstvo karfiola je ono koje je već pomenuto, a to je smanjenje rizika od pojave karcinoma. On ne sadrži masti, ima malo ugljenih hidrata, a sadrži fitonutrijente. Upravo oni sprečavaju da se pojave štetni enzimi, koji stvaraju pojave koje su pogodne za aktiviranje raka. Ovo povrće djeluje tako što aktivira pozitivno djelovanje tih enzima i samim tim onemogućava dolazak kancerogenih supstanci.

Ukoliko se ova namirnica koristi baš iz razloga da smanji rizik od pojave raka, trebalo bi da osoba ima tri do pet obroka karfiola u toku jednog dana.

Karfiol igra veoma važnu ulogu kada su srčana oboljenja u pitanju. Sto grama ovog povrća sadrži 80 odsto dnevne količine magnezijuma koji ljudsko tijelo treba da primi i to ga upravo i čini velikim čuvarom ljudskog srca.

Uspješno će sprječiti nastanak raznih srčanih oboljenja. Karfiol je jako bogat i folnom kiselinom, koja mu takođe pomaže da utiče preventivno na kardiovaskularne bolesti.

Druga ljekovita osobina ovog povrća jeste njegov uticaj na reumatska oboljenja i bolove prouzrokovane njima. Takođe preventivno djeluje ina multiplu sklerozu, kao i na njen dalji razvoj ukoliko bolest već postoji.

Ljekari tvrde da je povišen nivo homocisteina utiče još lošije nego povećan holesterol, što opet karfiolu daje prednost, jer on u velikoj meri pomaže pri reprodukciji homocisteina u krvi.

Žene koje ulaze u menopauzu trebale bi da uvrste ovu namirnicu u svoj jelovnik svakodnevno, jer će u tom slučaju na njihov organizam djelovati oplemenjujuće, a isto tako preporučljiv je i muškarcima koji imaju problema sa prostatom.

Nutricionisti za skidanje viška kilograma takođe savjetuju ovo povrće, je ima veoma male kalorične vrijednosti. Karfiol sadrži najviše vode i baš iz tih razloga se i preporučuje u ove svrhe. Ljepši i jači nokti i kosa pojaviće se jako brzo kao rezultat svakodnevnog uzimanja karfiola. On u sebi sadrži biotinom, koji ima veoma važnu ulogu u stvaranju osnovne keratinske supstance, i to ga upravo čini moćnim i na ovom polju. Ovaj sastojak takođe utiče i na obnavljanje površinskog sloja kože i čini je glatkom i elastičnom.

Kako se koristi karfiol

Karfiol se koristi u čovjekovoj ishrani još od 16. vijeka. Najveći proizvođač karfiola je Daleki Istok. On se u ishrani koristi čvrst u glavici obavijen listovima, koji su takođe jestivi i sadrže velike hranljive sastojke. Kada se bari glavica karfiola, može se obariti i njeno lišće zajedno sa njom. Isto tako mogu se pripremati i odvojeno. Kada se glavica sprema odvojeno, od listova karfiola može da se skuva supa u kombinaciji sa nekim drugim povrćem.

Karfiol ne treba dugo da se kuva, da se ne bi prekuvao i u tom slučaju izgubio svoje hranljive sastojke. Vrijeme koje je sasvim dovoljno da se karfiol skuva je od 10 do 15 minuta. Ovo zdravo povrće treba čuvati u papirnoj ili plastičnoj kesi, u frižideru.

Karfiol takođe od stajanja može da prikupi vlagu. Da bi se to izbjeglo, potrebno je da se položi tako da mu stabljika bude na dole. Isto tako bitna stvar je vrijeme koje provede u frižideru od dana kupovine. Trebalo bi se obratiti pažnja da se pojede u roku od pet dana, kako ne bi izgubio sva svoja djelotvorna svojstva.

Ukoliko se neko odluči da sačuva karfiol koji se prethodno skuvao, treba da zna da kuvani karfiolne sme da stoji duže od dva dana, kako bi ostao svež i jestiv.

Karfiol možete spremiti na nekoliko načina. Međutim ako računate na zdravlje, najbolje je da jedete svjež karfiol ili blago obaren i posut sa maslinovim uljem.

Tokom zimskih dana, najzdraviji način da jedete karfiol je onaj iz turšije. Kiseo karfiol sadrži veliki broj hranljivih materija neophodnih za organizam.

(kurir.rs)

Procitano 4627 puta

S5 Box