Vijesti iz rubrike Zdravlje
petak, 29 Mart 2019 00:00

Koje sve posljedice može imati ljetno računanje vremena?

Ocijeni...
(0 glasova)

sat3Ovoga vikenda, odnosno u nedjelju 31. ožujka, započet će ljetno računanje vremena pomicanjem kazaljki za jedan sat unaprijed, s 2 sata ujutro na 3 sata. Prelazak na ljetno računanje vremena, kad se zbog pomicanja kazaljke naprijed gubi jedan sat, već je dulje vrijeme predmetom mnogih analiza jer znanstvenici smatraju da pomicanje sata može imati ozbiljne posljedice na zdravlje

Kako je objavio Državni zavod za mjeriteljstvo, ljetno računanje vremena trajat će do nedjelje 27. listopada.

Što možemo očekivati nakon pomicanja kazaljki?

Mnoge su analize pokazale da su promjene uzrokovanje pomicanjem sata radi prelaska na ljetno i zimsko računanje vremena povezane s brojnim tjelesnim i psihičkim tegobama.

Prelazak na ljetno računanje vremena kratkoročno znači sat vremena kraći san, no dugoročno donosi dulje trajanje dana tijekom šest mjeseci, od konca ožujka do konca listopada.

Zbog jednog 'ukradenog' sata, koji nepovoljno djeluje na naš unutarnji sat, smatraju stručnjaci, povećava se rizik od različitih negativnih stanja i bolesti.

Stručnjaci kažu kako tijekom noći naše tijelo luči važan hormon melatonin, a kad se on poremeti, poremeti se i zdravlje, najčešće kardiovaskularno.

Istraživanja su pokazala kako iznenadna promjena vremena može izazvati probleme s vašim 'unutarnjim satom' koji kontrolira ritam spavanja i utječe na energiju. Starije osobe te osobe koje boluju od karcinoma imaju najveći rizik od kardiovaskularnih oboljenja tijekom tog razdoblja. Poremećen san može doprinijeti povišenom krvnom tlaku i lošem mentalnom zdravlju, a oba simptoma predstavljaju glavne uzročnike srčanog i moždanog udara. Postoje neka istraživanja koja pokazuju da se prvog ponedjeljka nakon pomicanja sata povećavaju šanse od srčanog udara za 25 posto.

Istraživanja su pokazala i kako su srednjoškolci su posebno ranjiva skupina kada je u pitanju gubitak sna uslijed ljetnog računanja vremena s obzirom na to da im bioritam otežava prilagodbu i ustajanje sat vremena ranije. Studija iz 2015. pokazalo je kako ljetno računanje vremena kod tinejdžera dovodi do neispavanosti, odgođene reakcije i smanjenja koncentracije.

Zanimljivo je napomenuti da jesenska promjena vremena ipak nema takve drastične učinke na zdravlje, osim manjih problema sa snom i nesanice, jer dobivamo dodatni sat sna.

Kako možemo smanjiti negativne posljedice?

U dane nakon pomicanja sata potrebno je izbjegavati stvari koje vam stvaraju nelagodu i nervozu. Polagan tempo uvelike će pomoći u prilagođavanju.
Najbolje je smanjiti količinu kave i cigareta te obogatiti jelovnik svježim voćem i povrćem.

Lagana hrana bogata vitaminima i mineralima probudit će organizam i vratiti mu energiju i prirodnu ravnotežu.
Najbolji način da se nadoknadi sat sna jest da večer prije pomicanja sata legnete ranije u krevet.


Pripazite i na tzv. higijenu sna. To znači da treba paziti da je prostorija u kojoj spavamo dovoljno vlažna i mračna, te da ima dovoljno zraka.

(6yka.com)

Procitano 3554 puta

S5 Box