Vijesti iz rubrike Zdravlje
subota, 08 Februar 2020 00:00

Da li imate problem s nadimanjem nakon što jedete?

Ocijeni...
(1 glasova)

hranaImate grčeve u stomaku poslije jela i imate potrebu da idete u toalet? Možda imate sindrom iritabilnog crijeva, od kog pati oko 70 odsto žena.

Ali šta možete da uradite kako biste riješili ovaj problem? Prvo i najvažnije - saznajte šta je uzrok ovih nelagoda i pokušajte da ga riješite. To može biti stres, osjetljiv stomak ili alergija na određenu hranu.

Važno je i da razmislite o tome koliko ste povrća jeli u toku dana. Špinat, peršun, celer, sadrže enzime koji poboljšavaju varenje, dok su luk, bijeli luk, praziluk i špargle i banane dobri probiotici koji hrane dobre bakterije u vašem stomaku.

Prema studiji sa Univerziteta Ajova, dobre bakterije mogu i da odrede koliko će se kalorija sagorijevati.

Ali kako se osobe razlikuju, tako se razlikuju i uzroci koji kod njih stvaraju nadutost. To znači da ne postoji jedno rešenje za sindrom iritabilnog creva. Ali bez obzira na ovo, postoje koraci koji će omogućiti da se vaš stomak vrati u normalu.

Evo nekoliko saveta
1. Pažljivo pratite to kako se osećate posle obroka. Da li vam je salata od žitarica prijala ili je prouzrokovala nadimanje? Ili vam možda ne odgovara pirinač ili karfiol? Rešenje je da izbacite ovu hrani iz ishrane na dve nedelje i da vidite da li vam se stanje poboljšalo.

2.Započnite svako jutro zelenim sokom ili šejkom napravljenim od minimum pet vrsti povrća. Fitonutrijenti i enzimi kojima povrće raspolaže učiniće da se osećate bolje samim tim što će omogućiti dobar rad sistema za varenje.

3. Izaberite za ručak nešto inače ne jedete, jer konzumiranjem različite hrane povećavate prisustvo različitih bakterija.

(NN)

Procitano 2086 puta

S5 Box