Vijesti iz rubrike Zdravlje
nedjelja, 10 Maj 2020 00:00

Kuhanje štiti od depresije i stresa

Ocijeni...
(1 glasova)

hrana2Uživate da kuvate, da spremate kolače ili torte, a naročito kada to činite za druge. Znajte da je to više od ljubavi prema spremanju hrane i načina iskazivanja kreativnosti. Stručnjaci kažu da nam kulinarstvo pomaže da se oslobodimo stresa, ali ima i druge psihološke prednosti.

Ono je dobra prilika da nekome prenesemo emocije, jer hranom možemo da saopštimo ono što nismo u stanju da iskažemo riječima.

"Ovo saznanje može da bude korisno za ljude koji imaju poteškoće u izražavanju emocija riječima, pa tako zahvalnost i saosjećanje pokazuju onim što su ispekli ili skuvali", kaže Suzan Vajtburn, profesorka psihologije na univerzitetu Masačusets.

Spremanje jela zahtjeva pažnju, a nekad i mnogo vremena. Morate da merite potrebne sastojke, da se fokusirate na ono što radite, na miris i ukus hrane, što može da rezultira smanjenjem stresa, smatra profesorka psihologije na univerzitetu u Bostonu, Dona Pinkas.

To je jedan od razloga zašto je kulinarska terapija sve zastupljenija, odmah poslije umjetničke. Džon Vajt, dobitnik prestižnog britanskog priznanja u oblasti pekarstva 2012. godine, rekao je da mu je ovaj posao pomogao da se suoči sa maničnom depresijom, jer dok nešto kuvate ili pečete nemate vremena da razmišljate o drugim stvarima.

(novosti.rs)

Procitano 2240 puta

S5 Box