Vijesti iz rubrike Zdravlje
nedjelja, 27 Septembar 2020 00:00

Lista činjenica o ljekovitosti jabuka

Ocijeni...
(1 glasova)

jabuka1Ovo je kratka lista zanimljivih činjenica o blagotvornom dejstvu jabuka na naše zdravlje. Neke od njih će vas iznenaditi sigurno!
Nakon analize 25.000 ljudi u dobi od 49 do 79 godina, istraživači sa Univerziteta u Kembridžu su zaključili da je čuvena engleska izreka “An apple a day, keeps a doctor away” prava istina.

Naučnici su izračunali da svakodnevnim konzumiranjem jabuka vi zaista možete produžiti život. Za ovaj magičan efekat je zaslužan pektin - prirodni polimer koji apsorbuje zagađivače (teške metale, holesterol pa čak i radioaktivne materije), i izbacuje ih iz tijela. Jabuka takođe čisti crijeva i vraća mikrofloru, poboljšava krv i jača imuni sistem. Ukratko, radi kao pravi eliksir mladosti.

Jabuke štite od raka
Jabuke sadrže izuzetno velike količine antioksidanasa koji neutrališu slobodne radikale - koji izazivaju rak. One takođe sadrže triterpenoide - organska jedinjenja koja blokiraju rast ćelija raka u mliječnim žlijezdama, jetri i debelom crijevu.

Jabuka sprečava bolesti srca
Tokom godine, istraživači sa Univerziteta u Floridi testirali su grupu žena (45 do 65 godina) na holesterol u krvi. Ispitanici su svaki dan jeli 75 grama suhih jabuka. Kao što su pokazali rezultati testova, poslije samo šest meseci, nivo lošeg holesterola kod žena pao je za 23 odsto.

Jabuke olakšaju bolesti digestivnog trakta
Vlakna u jabukama stimulišu funkciju crijeva i podržavaju mikrofloru i pomažu u borbi protiv opstipacije. I organske kiseline, koje se takođe nalaze u jabukama, podstiču probavu.

Korisno samo meso i kora - ali ne i sjemenke
Iako se današnji tekst fokusira na koristi od jabuke, ne možemo ne spomenuti da su za ljudski organizam korisni samo meso i kora ploda. Sjemnke je najbolje izbjegavati – ono sadrži otrovne supstance. Ako slučajno pojedete 3-4 sjemenke iz jabuke, ne brinite. Međutim, radi svoje bezbjednosti pokušajte da izbjegavate sjemenke iz jabuke, jer su pune otrovnih kiselina.

(Ljepota&Zdravlje)

Procitano 2155 puta

S5 Box