Vijesti iz rubrike Zdravlje
ponedjeljak, 29 Mart 2021 00:00

Za šta je sve ljekovit maslačak

Ocijeni...
(0 glasova)

maslacakPrepun je kalijumovih soli i sadrži oligoelemente, gorke materije (taraksacin), tanine, a korijen je bogat inulinom i to najviše u jesen. Od ljekovitih materija sadrži i holin, 17 odsto šećera, malo etarskog ulja.

Ljekovita dejstva – gorke materije stimulišu digestivni trakt.

Gorka materija, gorki glikozid taraksacin pojačava sekreciju žlezda želuca i poboljšava apetit. Stimulativni efekat se prenosi na cijeli digestivni trakt. Ljekovite materije maslačka jačaju i peristaltiku crijeva, što djeluje i na funkcionisanje jetre i žuči, i pomaže kod opstipacije.

Uravnotežava jetru i efikasan je za smirenje očnih upala, posebno kad se ukapava sveži sok.

Maslačak jača slezinu i pankreas, a to se ispoljava na regulaciju nivoa šećera u krvi, posljedično dolazi i do regulacije masnoća u telu, holesterola i triglicerida.

Tome možemo da zahvalimo holinu u maslačku zbog svog svojstva razlaganja masnoća – lipolitičko dejstvo.

Maslačak je poznat diuretik, time liječi bubrege i upale mokraćne bešike.

Čaj od maslačka – dve kafene kašike suvih listova maslačka se prelije šoljom ključale vode i poklopi. Nakon 20 min se procijedi i pije toplo. Ako se čaj pravi od korijena maslačka, tada se dve kafene kašike usitnjenog korijena stavljaju u hladnu vodu, zagrijavaju i skidaju sa vatre poslije dva minuta ključanja. Deset minuta poslije toga čaj se cijedi i pije. Piti 2 – 3 šolje dnevno.

Autorka je diplomirana nutricionistkinja i Bahova praktičarka.

(6yka.com)

Procitano 1736 puta

S5 Box