Vijesti iz rubrike Zdravlje
nedjelja, 31 Oktobar 2021 00:00

Masline - cijele ili u ulju štite od mnogih zdravstvenih problema

Ocijeni...
(0 glasova)

maslineMasline su bogate vitaminom E i drugim antioksidansima, koji mogu pomoći u smanjenju rizika od zdravstvenih stanja kao što su rak, dijabetes, moždani udar i bolesti srca.

Antioksidativne materije u maslinama sprečavaju oksidaciju holesterola i na taj način sprečavaju formiranje naslaga na zidovima krvnih sudova. Takođe, masline sadrže takve masnoće, koje dokazano snižavaju povišen krvni pritisak.

Na primjer, neke studije su pokazale da masline mogu zaštititi od osteoporoze, u kojoj kosti postaju lomljive ili slabe.

Maslina je idealna namirnica i kada je o mršavljenju riječ. Naime, istraživanja su pokazala da ako mononezasićenim mastima koje se nalaze u maslinama zamijenimo zasićene masti (puter, mlijeko, slanina...) podstičemo gubitak kilograma.

Osim toga, maslinovo ulje dokazano razbija masti unutar masnih ćelija, čime se podstiče topljenje sala na stomaku i smanjuje osjetljivost na inzulin.

Konzumiranje maslina u cjelini ili korišćenje maslinovog ulja za određene obroke može pomoći u zaštiti od različitih zdravstvenih problema.

Masline su takođe bogate vitaminom E, koji može poboljšati zdravlje kože i pomoći vašem imunološkom sistemu.

Zdravstveni benefiti
Zdravlje srca
Brojne studije su pokazale da konzumiranje maslinovog ulja, posebno ekstra djevičanske sorte, može smanjiti rizik od srčanih bolesti i smrtnosti kod ljudi koji imaju visok rizik od ovog stanja.

Smanjenje rizika od raka
Masline sadrže jedinjenje oleokantal, za koje su studije pokazale da može da ubije ćelije raka. Druge studije su pokazale vezu između konzumiranja maslinovog ulja i smanjenja rizika od raka, uključujući rak dojke.

Manji rizik i liječenje kognitivnih bolesti
Oleokantal u maslinama i maslinovom ulju je povezan sa smanjenim rizikom od Alchajmerove bolesti i drugih bolesti povezanih s mozgom. Ovo jedinjenje takođe povećava aktivnost lijeka donepezil, koji se koristi za liječenje demencije.

Prevencija dijabetesa
Istraživanja pokazuju vezu između konzumiranja maslinovog ulja i sprečavanja dijabetesa tipa 2 pomažući tijelu da reguliše glukozu (šećer). Neregulisana glukoza može dovesti do razvoja dijabetesa tipa 2.

(B92.net)

Procitano 1314 puta

S5 Box