Print this page
nedjelja, 28 Juni 2020 00:00

Više od hiljadu parlamentarnih zastupnika iz 25 evropskih država traži da se spriječi provedba izraelske aneksije

Ocijeni...
(0 glasova)

palestina12Više od hiljadu parlamentarnih zastupnika u zajedničkom pismu je osudilo plan izraelske vlade o aneksiji dijelova okupirane Zapadne obale.

Parlamentarci u pismu pozivaju evropske lidere da spriječe provedbu izraelske aneksije i spase izglede za rješenje bliskoistočne krize osnivanjem dvije nezavisne države.

Ukupno 1.080 parlamentarnih zastupnika iz 25 evropskih država i Evropskog parlamenta u pismu je, također, podržalo raniju poruku šefa vanjske politike Evropske unije (EU) Josepa Borella koji je poručio da plan aneksije Zapadne obale ne može proći bez reakcija i posljedica.

“Mi, parlamentarci širom Evrope, predani zaštiti globalnog poretka utemeljenog na jasnim pravilima, dijelimo ozbiljnu zabrinutost zbog plana američkog predsjednika Trumpa o izraelsko-palestinskom konfliktu i neposrednih izgleda za izraelsku aneksiju teritorija Zapadne obale”, navodi se u pismu.

Parlamentarci su, također, upozorili na štetnosti Trumpovog takozvanom “mirovnog“ bliskoistočnog plana koji promiče trajnu izraelsku kontrolu nad rascjepkanim palestinskim teritorijem, ostavljajući Palestince bez suvereniteta i daje zeleno svjetlo Izraelu da jednostrano anektira značajne dijelove Zapadne obale.

U pismu se dalje navodi da je plan novoformirane koalicione izraelske vlade o aneksiji na Zapadnoj fatalan za perspektivu uspostave mira na Bliskom istoku i da je potencijalni remetilački faktor za regionalni i globalni poredak.

(AA)

Procitano 909 puta