Print this page
četvrtak, 22 Oktobar 2020 00:00

I vlasti Sudana odlučile normalizirati odnose sa Izraelom

Ocijeni...
(0 glasova)

sudanprotestiViše neimenovanih izvora saopćilo je da su vlasti Sudana u okviru pregovora sa SAD-om pristale na sporazum o normalizaciji odnosa s Izraelom.

SAD će zato skinuti Sudan sa liste zemalja koje podržavaju terorizamReuters

Nakon Ujedinjenih Arapskih Emirata i Bahreina, i vlasti Sudana su donijele odluku o priznavanju i normaliziraju odnose sa Izraelom, javlja Anadolija.

Više neimenovanih izvora saopćilo je da su vlasti Sudana u okviru pregovora sa SAD-om pristale na sporazum o normalizaciji odnosa s Izraelom.

List “Israel Hayom“ piše kako je to historijski korak za regiju, a kako će SAD zato skinuti Sudan sa liste zemalja koje podržavaju terorizam.

Izraelska medijska kuća “Walla“ javlja da je privatni komercijalni avion jučer iz Izraela direktno odletio u Khartoum i da je riječ o putovanju delegacije koja vodi završne pregovore o skoroj normalizaciji odnosa između zvaničnih Tel Aviva i Khartouma.

Velika izdaja

I šef američke diplomacije Mike Pompeo je jučer novinarima kazao da je pokrenuta procedura brisanja Sudana sa liste zemalja koje podržavaju terorizam i to nakon što je Sudan platio traženih 355 miliona dolara odštete za porodice žrtava terorizma.

On je kazao da je i priznavanje i normalizacija odnosa sa Izraelom dio tog procesa te je izrazio nadu da će to biti brzo realizirano.

“Želimo da Sudan prizna državu Izrael i da normalizira odnose s njim. Trudimo se da im pokažemo koliko je to važno i zašto je to u interesu Khartouma“, kazao je Pompeo.

Sudanska strana dosad nije komentirala navode izraelskih izvora koji tvrde da su i Saudijska Arabija i Oman na tragu procesa uspostave odnosa sa Izraelom.

Ujedinjeni Arapski Emirati i Bahrein su sredinom septembra ove godine u Bijeloj kući potpisali sporazume o normalizaciji odnosa s Izraelom.

Palestinsko rukovodstvo, uključujući pokrete Fatah, Hamas, Islamski džihad i Narodni front za oslobođenje Palestine, saglasno je da normalizacija odnosa s Izraelom predstavlja veliku izdaju.

(Agencije)

Procitano 632 puta