Vijesti iz svijeta
utorak, 09 Mart 2021 00:00

Proizvođač Sputnjika V traži izvinjenje evropskog regulatora

Ocijeni...
(0 glasova)

vakcinaZvaničnica EMA-e je ranije apelovala na članice EU-a da budu oprezne s odobravanjem ruske vakcine.

Tvorci ruske vakcine protiv korona virusa Sputnjik V zatražili su izvinjenje visoke zvaničnice Evropske agencije za lijekove (EMA) Christe Wirthumer-Hoche zbog, kako se navodi, „negativnih komentara na odobravanje vakcine u zemljama Evropske unije“.

Na zvaničnom nalogu Sputnjik V na Twitteru objavljeno je da ti komentari otvaraju ozbiljna pitanja o mogućem političkom miješanju u postupak ispitivanja vakcine od strane EMA-e.

„EMA nije davala takve izjave ni o jednoj drugoj vakcini. Takvi komentari su neprimjereni i podrivaju kredibilitet Agencije i samog postupka ispitivanja“, istaknuto je u objavi, prenio je Tanjug.

Navedeno je da vakcine i EMA treba da budu izvan i iznad politike.

Evropski regulator je 4. marta najavio početak procesa ekspertize vakcine Sputnjik V, tokom kojeg će biti ispitana usaglašenost lijeka sa standardima EU-a u oblasti efikasnosti, sigurnosti i kvaliteta.

Pojedine zemlje EU već su odobrile upotrebu Sputnjika V, ne čekajući da EMA registruje tu vakcinu.
Registrovana u Mađarskoj i Slovačkoj

Trenutno je registrovana u Mađarskoj i Slovačkoj.

Efikasnost Sputnjika V iznosi 91,6 odsto, objavljeno je nedavno u naučnom magazinu The Lancet.

Visoka zvaničnica Evropske agencije za lijekove (EMA) apelovala je u ponedjeljak na članice Evropske unije da budu oprezne sa odobravanjem korištenja vakcine za hitnu upotrebu na nacionalnom nivou dok agencija potpuno ne ispita njenu sigurnost i efikasnost.

„Potrebna nam je dokumentacija na osnovu koje bismo donijeli procjenu. Nemamo trenutno podatke o vakcinisanim ljudima, to je nepoznanica. Zato bih apelovala na zemlje EU-a da ne odobre vakcinu Sputnjik za hitnu upotrebu”, rekla je Wirthumer-Hoche.

(Agencije)

Procitano 433 puta

S5 Box