Print this page
utorak, 20 April 2021 00:00

IEA izdao ‘zastrašujuće upozorenje’ o emisijama CO2

Ocijeni...
(0 glasova)

zagadjenje1Globalne emisije ugljikovog dioksida od energije ove godine bilježe povećanje od gotovo pet posto, što je naznaka da ekonomski oporavak od COVID-a 19 može biti ‘sve samo ne održiv’ za klimu.

Globalne emisije ugljikovog dioksida od energije ove godine bilježe povećanje od gotovo pet posto, što je naznaka da ekonomski oporavak od COVID-a 19 može biti “sve samo ne održiv” za klimu, objavila je u utorak Međunarodna agencija za energetiku (IEA).

Globalni energetski izvještaj IEA-e za 2021. godinu predvidio je da će se emisije karbonskog dioksida porasti na 33 milijarde tona ove godine, što je rast od 1,5 milijardi tona od nivoa iz 2020. godine, u najvećem pojedinačnom porastu u više od jednog desetljeća, prenosi Hina.

“Ovo je zastrašujuće upozorenje da je ekonomski oporavak od krize COVID-a 19 trenutno sve samo ne održiv za našu klimu”, rekao je izvršni direktor IEA-e, Fatih Birol.

Ovogodišnji rast će vjerojatno biti potaknut ponovnim procvatom korištenja ugljena u sektoru elektroenergetike, dodao je Birol, za koji se predviđa da će se biti osobito snažan u Aziji.

Izvještaj bi trebao pritisnuti vlade da krenu djelovati po pitanju klimatskih promjena.

Problematika klimatskih promjena

Američki predsjednik Joe Biden održat će virtuelni samit za desetke svjetskih vođa ove sedmice kako bi raspravili problematiku uoči globalnih razgovora u Škotskoj kasnije ove godine. Prošle godine, kad se potrošnja energije smanjila zbog pandemije COVID-a 19, emisije CO2 povezane s korištenjem energije pale su 5,8 posto, na 31,5 milijardi tona, nakon što su u 2019. iznosile rekordnih 33,4 milijarde tona.

Godišnji izvještaj IEA-e analizirao je najnovije nacionalne podatke širom svijeta, ekonomske trendove rasta i nove energetske projekte koji bi se trebali pojaviti online.

Globalna potražnja za energijom trebala bi u 2021. godini narasti za 4,6 posto, najviše zahvaljujući potrebama zemalja u razvoju, što bi moglo rezultirati nivoom iznad onog u 2019, rečeno je u izvještaju.

Potražnja za svim fosilnim gorivima je na putu rasta u 2021. godini, s time da bi i ugljen i plin trebali narasti iznad nivoa iz 2019. godine.

Očekivani porast potrošnje ugljena premašuje korištenje obnovljivih izvora energije za gotovo 60 posto, unatoč ubrzanju potražnje za solarnom energijom, energijom vjetra i vode. Više od 80 predviđenog rasta u potražnji ugljena u 2021. očekuje se iz Azije, predvođen Kinom.

Potrošnja ugljena u SAD-u i Evropskoj uniji je također na putu da poraste, no ostat će značajno ispod nivoa prije krize, rekla je IEA.

(Agencije)

Procitano 707 puta