Vijesti iz svijeta
ponedjeljak, 28 Juni 2021 00:00

WHO upozorava na humanitarnu katastrofu u Siriji

Ocijeni...
(0 glasova)

sirija3Neuspjeh u obnovi prekogranične akcije pomoći u Siriji, koja ističe naredni mjesec, mogao bi izazvati novu “humanitarnu katastrofu“ u regiji pod kontrolom pobunjenika na sjeverozapadu države, saopćeno je u petak iz Svjetske zdravstvene organizacije (WHO).

Milioni osoba ovise o humanitarnoj pomoći koja trenutno dolazi iz Turske direktno na sjeverozapad Sirije, u skladu s dogovorom koji je odobrilo Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda, prenosi Fena, pozivajući se na Reuters.

Iz WHO-a su objavili saopćenje uoči, kako se očekuje, okršaja narednog mjeseca između zapadnjačkih članica Vijeća sigurnosti UN-a, koje podržavaju obnovu dogovora o transportu, te Rusije, koja je ranije znala blokirati druge prekogranične operacije.

Moskva, koja ima moć veta na Vijeću sigurnosti UN-a i koja je podržavala borbu sirijskog predsjednika Bashara al-Assada protiv pobunjenika, tvrdi kako se pomoć sjeveru može dostaviti direktno iz prijestolnice Damaska.

Milioni na granici

“Velika UN-ova prekogranična akcija u narednih 12 mjeseci ostaje od ključne važnosti pri spašavanju života. Ukoliko se odobrenje ne obnovi, to će značajno poljuljati centralne humanitarne operacije i gurnuti sjeverozapad Sirije u novu humanitarnu katastrofu“, istakao je glasnogovornik WHO-a Christian Lindmeier.

Blizu 1.000 kamiona svakog mjeseca prođe graničnim prelazom Bab al-Hawa kako bi dostavili pomoć i lijekove, uključujući vakcine protiv COVID-19, za 2,4 miliona ljudi koji trenutno borave duž granice s Turskom, pokazuju podaci UN-ovih agencija.

“Obustava ovih dostava može dovesti samo do povećanja broja oboljelih i preminulih“, kaže Lindmeier.

(Agencije)

Procitano 717 puta

S5 Box