Vijesti iz svijeta
nedjelja, 08 Avgust 2021 00:00

Orban zabranio gej knjige za djecu 200 metara od škola i crkvi

Ocijeni...
(0 glasova)

orbanMađarska vlada saopštila je da će se odredbe spornog zakona protiv homoseksualnosti primijenjivati oko crkava i škola.

Zakon protiv pedofilije usvojen je u junu i prvobitno je imao za cilj pooštravanje kazne za zlostavljanje djece, ali su dodati amandmani koji zabranjuju promovisanje homoseksualnosti maloljetnicima.

Vladinom uredbom, kojom se utvrđuju načini primjene zakona, bit će zabranjeno „izlaganje ili predstavljanje“ proizvoda koji „izražavaju homoseksualnost“ ili predstavljaju „odstupanje od identiteta koji odgovara spolu rođenja“.

Prodaja takvih proizvoda bit će zabranjena u krugu od 200 metara od crkava, škola i ustanova za brigu o djeci, navela je mađarska vlada.

Takvi proizvodi morat će da se prodaju u zapečaćenim pakovanjima.

Taj zakon je izazvao tenzije između Mađarske i Evropske unije.

Predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen nazvala je taj zakon „sramotnim“. EU je pokrenula postupak protiv Mađarske zbog kršenja pravila EU.

Stručnjaci smatraju da je zakon dio nacionalističkog plana premijera Viktora Orbana da Mađarsku pretvori „neliberalnu“ zemlju, zasnovanu na konzervativnim hrišćanskim vrijednostima.

(Beta)

Procitano 751 puta

S5 Box