Vijesti iz svijeta
nedjelja, 15 Avgust 2021 00:00

Talibani zauzeli sve važne provincijske centre, izuzev Kabula

Ocijeni...
(0 glasova)

talibaniTalibanski pokret preuzeo je kontrolu nad svim graničnim prelazima i svim velikim glavnim gradovima provincija, izuzev Kabula, javlja Anaadolu Agency (AA).

Lokalni izvori javljaju da talibani od jutros kontroliraju sve granične prelaze Afganistana i da je aerodrom u Kabulu jedini izlaz iz zemlje koji je pod kontrolom vladinih snaga.

Reporter AA s terena javlja da je vojska Sjedinjenih Američkih Država (SAD) počela evakuirati osoblje američke ambasade iz Kabula.

Talibani su u jutarnjim satima preuzeli kontrolu u Jalalabadu, glavnom gradu provincije Nangarhar, a potom su to isto učinili i u Niliju, glavnom gradu provincije Daykundi.

Talibanski pokret juros je preuzeo kontrolu u još dva sjedišta provincija na istoku i u unutrašnjosti Afganistana i tako se broj provincijskih središta pod kontrolom talibana povećao na 25, javlja Anaadolu Agency (AA).

Talibani su u jutarnjim satima preuzeli kontrolu u Jalalabadu, glavnom gradu provincije Nangarhar, a potom su to isto učinili i u Niliju, glavnom gradu provincije Daykundi.

Šef Skupštine Nangarhara Nilufer Aziz saopćio je da su talibani zauzeli Jalalabad bez oružane borbe, a da je većina zvaničnika avganistanske vlade pobjegla ka Kabulu.

Zastupnik Skupštine u Daykundiju Ali Javahiri je kazao da su žestoki sukobi u Niliju vođeni protekla 24 sata, a da su talibani na kraju preuzeli kontrolu u gradu. Vojska i policija lojalni afganistanskoj vladu su napustili i taj grad.

Talibani su jučer u popodnevnim satima preuzeli kontrolu i u Maymanu, glavnom gradu provincije Balkh, a zatim i u Mazar-i-Sharifu, glavnom gradu provincije Faryab.

Talibani su po ulasku u Mazar-i-Sharif pustili sve zatvorenike iz zatvora, a lokalni izvori javljaju da su zvaničnici te pokrajine krenuli ka granici sa Uzbekistanom.

(AA)

Procitano 785 puta

S5 Box