Vijesti iz svijeta
četvrtak, 02 Septembar 2021 00:00

Kuba počinje vakcinaciju adolescenata i mlađe djece

Ocijeni...
(0 glasova)

kubavakcineSva djeca uzrasta od dvije godine do 18 godina dobit će najmanje dvije doze vakcine Soberana-2.

Kuba će ove sedmice početi sa vakcinacijom adolescenata i mlađe djece u nastojanju da se vakciniše više od 90 posto populacije do decembra, javili su kubanski mediji.

Od 3. septembra, sva djeca uzrasta od dvije godine do 18 godina dobit će najmanje dvije doze vakcine Soberana-2, prenosi agencija Reuters, piše Tanjug.

Zvaničnica Ministarstva zdravlja Ileana Morales Suarez citirana je u ocjeni da bi kampanja ličila na godišnju vakcinaciju djece protiv teških bolesti.

Ispitivanja vakcine protiv korona virusa kod maloljetnika pokazala su da je vakcina sigurna i da je izazvala jači imunološki odgovor nego kod odraslih.

Povratak u školu

Kako se navodi, Kubanci žele da svoju djecu vrate u školu nakon nekoliko mjeseci školovanja od kuće.

Trenutno je oko 50 posto od 11,3 miliona stanovnika Kube primilo najmanje jednu dozu vakcine, a više od 3,5 miliona stanovnika je u potpunosti vakcinisano.

Tokom protekle sedmice, Kuba je imala u prosjeku između 6.500 i 7.000 dnevnih slučajeva korona virusa i 70 do 80 smrtnih slučajeva, što je znatno manje u odnosu na prije nekoliko sedmica, ali i dalje je zemlja sa jednom od najvećih stopa oboljelih od COVID-a 19 u svijetu na 100.000 stanovnika.

(Agencije)

Procitano 711 puta

S5 Box