Vijesti iz svijeta
petak, 10 Septembar 2021 00:00

Talibani optuženi za zlostavljanje novinara: Mučenje u ćeliji

Ocijeni...
(0 glasova)

talibaniČuli smo vrištanje i plakanje kroz zidove. Neki su čuli i kako žene plaču u boli….

Talibanski borci optuženi su da su tukli i privodli novinare koji su izvještavali o protestima u afganistanskoj prijestolnici Kabulu, dovodeći u pitanje obećanje grupe o medijskim slobodama.

Talibani su priveli dva novinara lista ‘Etilaatroz’, Taqija Daryabija i Nematullaha Naqdija, dok su izvještavali o protestu žena u Kabulu u srijedu.

Dva druga novinara, Aber Shaygan i Lutfali Sultani, otišli su u policijsku stanicu zajedno sa urednikom novina Kadhimom Karimijem kako bi se raspitali gdje su njihove kolege.

Međutim, u momentu kada su došli do policijske stanice, dodaju, talibanski borci su ih gurali i ošamarili te na kraju uzeli njihove stvari, uključujući mobitele.

“Karimi je jedva završio rečenicu, kada ga je jedan od talibana ošamario i rekao da nestane”, Shaygan je rekao za Al Jazeeru, dodavši da je pokušao da kaže da su novinari.

Mučenje u ćeliji

Trojica medijskih radnika odvedena su u malu ćeliju sa 15 ljudi, među kojima su bili i novinari Reutersa i Anadolije, rekao je Shaygan.

Dok su bili u ćeliji, čuli su kako su Daryabi (22) i Naqdi (28), koje su držali u odvojenim sobama, zlostavljani.

“Čuli smo njihovo vrištanje i plakanje kroz zidove. Neki su čuli i kako žene plaču u boli.”

Fotografije koje su objavljene u online novinama pokazuju dokaze fizičkog zlostavljanja i udaranja kablovima. Donja leđa Daryabija, gornji dio nogu i lice, pokriveni su dubokim, krvavim tragovima. Lijeva ruka, gornja leđa i gornji dio nogu, te lice Naqdija također su krvavi.

“Toliko su ih pretukli da nisu mogli hodati. Udarali su ih puškama, nogama, bičovali su ih kablovima, šamarali ih su ih”, rekao je Shaygan.

Rekao je da je nasilje bilo toliko brutalno da su Naqdi i Daryabi izgubili svijest od boli.

Shaygan je rekao da su talibanski čuvari odveli i jednog demonstranta u ćeliju.

“Jedva je mogao hodati, drugi ljudi u ćeliji su morali da mu pomognu”, rekao je Shaygan.

Upozerenje talibana

Iako su njih petorica pušteni nakon nekoliko sati u pritvoru, Shaygan je rekao da im je dato strogo upozorenje talibana prije nego što su otišli: “Ono što su ovi demonstranti radili je ilegalno i izvještavajući o takvim stvarima, vi ste prekršili zakon. Ovaj put ćemo vas pustiti, ali drugi put to neće biti tako lako.”

U to vrijeme, protesti nisu bili zabranjeni, ali za nekoliko sati talibani su izdali dekret kojim naređuju da ministarstvo pravde mora odobriti svaki protest 24 sata ranije.

Dva lica

Na konferenciji 17. augusta, tadašnji glasnogovornik grupe Zabihullah Mujahid je rekao: “Privatni mediji mogu nastaviti da budu slobodni i nezavisni, mogu nastaviti sa svojim aktivnostima… Oni su važni. Mogu kritikovati naš rad da se možemo poboljšati.”

Ipak, u narednim sedmicima, afganistanske društvene mreže bile su pune videa i fotografija na kojima se prikazuje kako talibanski borci pokušavaju spriječiti novinare da rade svoj posao.

U tom periodu, talibani su bili suočeni sa optužbama o brutalnom postupanju sa novinarima, od zastrašivanja i fizičkog nasilja, uništavanja i uzimanja njihovih stvari do zatvaranja.

Al Jazeera je tražila komentar od talibana ali nije dobila odgovor. Amnesty International je osudio izvještaje o nasilju i zastrašivanju novinara.

Shaygan kaže da talibani imaju “dva lica”, jedno koje pokazuju vanjskom svijetu i drugo s kojim se Afganistanci suočavaju svaki dan.

“Njihovi borci na ulici se ponašaju kako žele. Nikada im ne znate raspoloženje. Talibani ne žele da mi slobodno radimo, žele da mediji prenose njihovu propagandu svijetu.”

(Al Jazeera)

Procitano 607 puta

S5 Box