Vijesti iz svijeta
petak, 10 Septembar 2021 00:00

Gazprom završio izgradnju ‘Sjevernog toka 2’

Ocijeni...
(0 glasova)

plinovod5Prema najavama iz Gazproma, do kraja godine se izgrađenom trasom može isporučiti 5,6 milijardi kubnih metara plina.

Izgradnja plinovoda “Sjeverni tok 2” u potpunosti je završena u petak ujutro, potvrdila je ruska kompanija Gazprom.

“Na operativnom sastanku Gazproma, predsjednik odbora Aleksej Miler priopćio je da je u 8:45 sati po moskovskom vremenu izgradnja plinovoda ‘Sjeverni tok 2’ u potpunosti završena”, navodi se u priopćenju, prenosi Tanjug pozivajući se na rusku agenciju Tass.

Ranije je objavljeno da je operater projekta završio postavljanje posljednje cijevi “Sjevernog toka 2”. Kompanija očekuje da će plinovod pustiti u rad do kraja godine.

Prema najavama iz Gazproma, ove godine se tom trasom može isporučiti 5,6 milijardi prostornih metara plina.

Dva kraka plinovoda

Agencija Bloomberg je prenijela, pozivajući se na neimenovane izvore, da Gazprom planira početi isporuke plina kroz prvi krak “Sjevernog toka 2” od 1. listopada, a kroz oba kraka do 1. prosinca.

“Sjeverni tok 2” sačinjavaju dva kraka plinovoda ukupnog kapaciteta 55 milijardi prostornih metara godišnje i proteže se od obale Rusije preko Baltičkog mora do Njemačke.

Radovi na izgradnji plinovoda su bili obustavljeni krajem 2019. godine, nakon što je švicarsko-nizozemska kompanija Allseas odustala od postavljanja cijevi zbog američke prijetnje sankcijama. Izgradnja je nastavljena godinu kasnije.

(Agencije)

Procitano 743 puta

S5 Box