Vijesti iz svijeta
utorak, 28 Septembar 2021 00:00

Kako je Turska uspjela izgraditi svoju meku moć

Ocijeni...
(0 glasova)

turskaPlaniranje izgradnje meke moći uključuje instrumentalizaciju historije, kulture, medija i mnogih aktivnosti u različitim oblastima, poput sporta, umjetnosti, humanitarne pomoći, naučne i studentske razmjene, razmjene znanja, sudjelovanja na konferencijama i izgradnje mentalne predodžbe.

Turska je uspjela postati međunarodni akter, a odnos s tom državom otvara prostor za razvoj odnosa s drugim zemljama, piše autor.

Izgradnja meke moći jedan je od najvažnijih izazova s kojim se suočavaju zemlje u 21. stoljeću. Upravo zato su mnoge države koristile rezultate naučnih studija za strateško planiranje u cilju povećanja svoje meke moći te kako bi odigrale ulogu u svom regionalnom okruženju i povećale utjecaj na globalnom nivou.

Planiranje izgradnje meke moći uključuje instrumentalizaciju historije, kulture, medija i mnogih aktivnosti u različitim oblastima, poput sporta, umjetnosti, humanitarne pomoći, naučne i studentske razmjene, razmjene znanja, sudjelovanja na konferencijama i izgradnje mentalne predodžbe.

Turski model, zašto?

Proučavanje turskog modela u izgradnji meke moći otvara novo polje za strateško planiranje po pitanju razvoja meke moći države i politika povezanih s njom, kao i za mnoge nauke, od kojih je najvažnija oblast javne diplomatije.

Studija, koju su predstavili istraživači Muharrem Eksi i Mehmet Seyfettin Erol pokazala je da je Turska počela svoju politiku izgradnje meke moći nakon što je Partija pravde i razvoja (AKP) preuzela vlast u državi. Dva istraživača pokušala su odgovoriti na pitanje: Zašto se Turska okrenula izgradnji meke moći i korištenju javne diplomatije u doba AKP-a?

Nova vizija

Istraživači ovaj trend tumače kao rezultat vizije stranke o svom identitetu i svijesti njenih vođa o značaju meke moći i javne diplomatije. Stranački kadrovi su polazili od svojih islamskih korijena i kulture u izgradnji vizije zasnovane na tome da Turska može imati vodeću ulogu u islamskom svijetu. Kako bi ostvarili ovu ulogu, stranački lideri su koristili tursku meku moć i javnu diplomatiju u cilju izgradnje imidža nove Turske kao muslimanske konzervativne demokratije.

Ovakva nova slika Turske doprinijela je povećanju njene meke moći u islamskom svijetu. Vlada AKP-a radila je na ostvarivanju ovog strateškog cilja i uspjela je povećati simpatije muslimanskih društava prema Turskoj. Islamski narodi težili su modelu AKP-a i mogućnosti primjene iskustva ove stranke u upravljanju. Prema tome, meka moć Turske i njena upotreba javne diplomatije vezuju se za pridobivanje srca muslimana i njihovih simpatija prema iskustvu AKP-a.

Regionalno okruženje

Istraživači Eksi i Erol smatraju kako rastu uloga i utjecaj Turske na Bliskom istoku. Lideri AKP-a posmatraju to područje kao regionalno okruženje, koje prolazi kroz historijsku transformaciju. Turska nije mogla ostati podalje od razvoja dešavanja na Bliskom istoku. Zbog toga je radila na razvoju svojih odnosa s narodima u regiji koristeći javnu diplomatiju, oslanjajući se pri tome na svijest o identitetu te kulturnim i islamskim vezama kako bi pridobila simpatije muslimanskih naroda.

Država primjer

Turske politike u oblasti javne diplomatije uspjele su izgraditi imidž Turske u svijesti muslimanskih naroda kao “države primjera”. Najvažnije značajke novog imidža bile su da je to muslimanska, demokratska i ekonomski napredna država. Arapsko proljeće je, također, imalo važnu ulogu u povećanju svijesti ljudi o Turskoj kao zemlji uzoru čije iskustvo nadahnjuje ljude da postignu napredak i demokratiju.

Primjer upotrebe javne diplomatije

Dvojica istraživača vjeruju da je vlada AKP-a uspjela predstaviti Tursku kao model za upotrebu javne diplomatije u izgradnji odnosa s narodima. Vanjska politika države izgrađena je na novim konceptima, od kojih je najvažniji pozicioniranje Turske kao centralne i vodeće zemlje na Bliskom istoku. To je dovelo do povećanja utjecaja Turske na globalnoj razini i u globalnom poretku u kojem je počela zauzimati važnu poziciju kao centralna država zbog svog geografskog položaja i svog kulturno-povijesnog statusa.

To znači da izgradnja meke moći na regionalnom nivou otvara put povećanju rejtinga države i njenog utjecaja na globalnom nivou. Ovo povećava značaj proučavanja turskog iskustva kao uvoda u unaprjeđenje nauke o javnoj diplomatiji. Kad država dobije vodeću ulogu u okruženju, povećavaju se njen globalni status i meka moć na međunarodnom nivou. To pokazuje da AKP u planiranju izgradnje meke moći kreće od naučnih studija o regionalnoj i globalnoj stvarnosti. Zemlje svijeta prisiljene su pozabaviti se značajem regionalne uloge koju ta država ima, jer odnos s njom otvara mogućnosti za izgradnju odnosa s drugim zemljama u regiji.

Višedimenzionalna vanjska politika

Proučavanje turskog iskustva također otvara put razvoju strateškog planiranja za izgradnju višedimenzionalne vanjske politike, koja se ne fokusira na izgradnju bilateralnih odnosa s određenom zemljom. Turska je uspjela postati međunarodni akter, a odnos s tom državom otvara prostor za razvoj odnosa s drugim zemljama, što su mnoge zemlje svijeta shvatile.

To je doprinijelo sve većoj sposobnosti Turske da bude domaćin međunarodnih konferencija, kao i sposobnosti da se njen glas čuje na globalnim platformama za kreiranje politika. Time je AKP uspio povećati globalni položaj Turske i razviti svoju ulogu u međunarodnoj politici, što je pridonijelo intenziviranju njenih trgovinskih odnosa sa zemljama svijeta.

Ovo pojašnjava značaj veze između odnosa na regionalnom i međunarodnom nivou, dok će svako unaprjeđenje statusa države i njene meke moći u regionalnom okruženju dovesti do povećanja njene globalne moći i učiniti je akterom u međunarodnoj politici. Dvojica istraživača kažu da je AKP uspio izgraditi moderne institucije koje rade na izgradnji meke moći Turske i provode aktivnosti javne diplomatije na moderan i institucionalni način.

Sklad između islama i demokratije

AKP je, također, uspio postići sklad između islama i demokratije te prezentirati iskustvo islamskom svijetu koje može postati valjan model za primjenu u islamskim zemljama. Bilo je jasno da su zemlje Arapskog proljeća, poput Egipta i Tunisa, težile ovakvom modelu i odnosile su se prema njemu uz uvažavanje i poštovanje.

AKP se predstavio svijetu kao primjer stranke s islamskim identitetom koja je uspjela izgraditi demokratsko iskustvo i ostvariti ekonomski napredak. Ovo pokazuje šta islamska stranka može učiniti u svjetlu demokratskog iskustva, a to je dovelo do izgradnje pozitivne slike o Turskoj u islamskom svijetu i mnogim drugim zemljama svijeta.

Osvajanje srca i umova

Proučavanje turskog iskustva, čije su pojedine značajke objasnili istraživači Eksi i Erol, dokazuje da je AKP uspio osvojiti srca i umove u islamskom svijetu, a to znači povećanje meke turske moći uz upotrebu javne diplomatije.

Prema tome, svijest čelnika AKP-a o važnosti javne diplomatije u 21. stoljeću bila je jedan od najvažnijih faktora koji su doprinijeli izgradnji meke moći Turske na regionalnom i globalnom nivou. Turska vlada je zbog toga osnovala Ured za javnu diplomatiju, koji djeluje u sklopu Predsjedništva Republike, te osnovala niz institucija povezanih s Ministarstvom vanjskih poslova. Ove institucije su doprinijele strateškom planiranju turske politike i provođenju aktivnosti usmjerenih na izgradnju Turske meke moći. Ministarstvo kulture i obrazovne institucije također su doprinijele provođenju komunikacijskih i medijskih aktivnosti s ciljem da se izvrši utjecaj na javno mnijenje na globalnoj razini, da se narodima svijeta ispriča priča o novoj Turskoj i da se upoznaju s turskom kulturom, umjetnosti i jezikom.

Ovo je važno iskustvo koje zaslužuje proučavanje, jer može doprinijeti razvoju naše sposobnosti izgradnje meke moći u 21. stoljeću te razvoju javne diplomatije kao temelja za izgradnju dugoročnih odnosa među narodima.

Stavovi izraženi u ovom tekstu autorovi su i ne odražavaju nužno uredničku politiku Al Jazeere.

Soliman Saleh (Al Jazeera)

Procitano 868 puta

S5 Box