Vijesti iz svijeta
nedjelja, 31 Oktobar 2021 00:00

Vođa talibana se prvi put pojavio u javnosti

Ocijeni...
(0 glasova)

akhundzadaVrhovni vođa talibana Habatulah Ahundzada prvi put se pojavio u javnosti, kada je posjetio medresu u gradu Kandaharu na jugu Afganistana.

On se obratio pristalicama i zatražio Božiji blagoslov za vodstvo talibana, prenosi RTS.

Ahundzada je duhovni vođa talibanskog pokreta od 2016., ali se držao daleko od očiju javnosti, čak i nakon što su njegovi sljedbenici u avgustu preuzeli vlast u Afganistanu.

To je podstaklo špekulacije o samoj ulozi koju Ahundzada ima u novoj talibanskoj vladi - pa čak i glasine o njegovoj smrti, prenosi portal El Arabija.

Međutim, talibanski zvaničnici su saopštili da je on u subotu posjetio medresu Darul ulum Hakimah kako bi, kako su naveli, "razgovarao sa svojim hrabrim vojnicima i učenicima".

Događaj je bio strogo obezbijeđen i sa njega nisu objavljene fotografije i videosnimci, ali je na profilima talibana na društvenim mrežama podijeljen desetominutni audiosnimak koji o tome svjedoči.

Tom prilikom je Ahundzada - koji ima titulu "amir el mominin" ili komandar vjernika, poslao vjersku poruku - u govoru se nije dotakao politike, već je zatražio Božiji blagoslov za vođe talibana.

Pomolio se za, kako je preneseno, "talibanske mučenike", ranjene borce, kao i da oni koji upravljaju ovom zemljom uspiju na "velikom testu".

Ahundzada je imenovan za vođu talibana u brzoj tranziciji vlasti nakon što je u američkom napadu dronom 2016. ubijen njegovog prethodnik mula Aktar Mansur.

(Nezavisne)

Procitano 940 puta

S5 Box