Vijesti iz svijeta
utorak, 23 Novembar 2021 00:00

SAD nametnuo sankcije kompaniji uključenoj u izgradnju Sjevernog toka 2

Ocijeni...
(0 glasova)

plinovod5SAD je u ponedjeljak nametnuo sankcije kompaniji Transadria, koja je uključena u projekt izgradnje plinovoda Sjeverni tok 2, i njenom brodu, objavio je američki državni sekretar Antony Blinken.

State Department je podnio izvještaj Kongresu u kojemu se navodi da su uvedene sankcije protiv dva broda i kompanije Transadria, kazao je Blinken, pri čemu nije dao podatke o drugom brodu, prenosi Hina.

“Dok se administracija nastavlja protiviti plinovodu Sjeverni tok 2, uključujući putem sankcija, nastavljamo sarađivati s Njemačkom te s drugim saveznicima i partnerima na smanjenju rizika tog plinovoda za Ukrajinu, kao i za članice NATO-a i EU-a na prvoj liniji. Odgovarat ćemo na štetne ruske aktivnosti, uključujući u energetskoj sferi”, rekao je Blinken.

Washington se protivi 11 milijardi dolara vrijednom plinovodu, koji će omogućiti Moskvi da zaobiđe Ukrajinu i izravno izvozi plin u Njemačku.

Najžešći kritičari projekta su Ukrajina, Poljska i baltičke zemlje EU-a koje ističu da će Evropa postati ovisnija o Vladimiru Putinu, dok dio evropskih vlada smatra da je projekt ključan kako bi se osigurala stabilna opskrba plinom, pogotovo u vrijeme rastućih cijena energenata.

Pitanje sankcija

Bidenova administracija je, nakon dogovora s Njemačkom u julu, odustala od sankcija protiv kompanije koja upravlja plinovodom. Po tom se dogovoru Berlin obvezao da će odgovoriti na bilo kakav pokušaj Rusije da iskoristi energiju kao oružje protiv Ukrajine i drugih zemalja istočne i srednje Evrope, ali u sporazumu nema specifičnih kriterija po kojima se to procjenjuje, podsjeća Reuters.

Po odluci američke administracije brodovi i kompanije koje sarađuju na izgradnji plinovoda mogu biti podložni sankcijama, ali ne i kompanija Nord stream 2 AG koja upravlja plinovod, a čiji je glavni dioničar ruska državna kompanija Gazprom.

Prošle sedmice je njemački regulator privremeno obustavio proces certificiranja novog plinovoda, tražeći da se kompanija koja upravlja projektom organizira prema njemačkim zakonima, što je prouzročilo regionalni porast cijene plina.

Washington je odvojeno izrazio zabrinutost zbog gomilanja vojnih snaga na granici s Ukrajinom i oštre retorike.

“Pozivamo Moskvu na deeskalaciju napetosti”, kazala je novinarima glasnogovornica Bijele kuće Jen Psaki.

(Agencije)

Procitano 729 puta

S5 Box