Vijesti iz svijeta
utorak, 25 Januar 2022 00:00

Pakistan imenovao prvu sutkinju Vrhovnog suda

Ocijeni...
(0 glasova)

sud1Ayesha Malik položila zakletvu za sutkinju Vrhovnog suda u Pakistanu, postavši prva žena u historiji te države koja je stigla do najvišeg suda.

Pravnica Ayesha Malik u ponedjeljak je položila zakletvu za sutkinju Vrhovnog suda u Pakistanu, postavši prva žena u historiji te države koja je stigla do najvišeg suda, prenosi agencija Anadolija.

Ceremoniju polaganja zakletve uživo su prenosili državni mediji, a njeno imenovanje, iako historijsko, izazvalo je kontroverzu u Pakistanu. Mnogi advokati i sudije usprotivili su se tom potezu uz obrazloženje da je prekršen princip senioriteta, jer je 55-godišnja Malik bila četvrta sutkinja Višeg suda u Lahoreu prije unapređenja.

Pravosudna komisija Pakistana, devetočlano tijelo koje potvrđuje imenovanja, odbila je njeno unaprjeđenje u Vrhovni sud u septembru prošle godine. Glasanje je početkom 2022. ponovljeno, te je komisija s pet glasova “za” i četiri “protiv” potvrdila njeno imenovanje.

Parlamentarni odbor odobrio je odluku prošle sedmice, nakon čega je uslijedilo odobrenje predsjednika Arifa Alvija.

Pro bono na smanjenju siromaštva

Malik je osnovno obrazovanje stekla u školama u Parizu i New Yorku, a srednje je nastavila u Pakistanu. Studirala je pravo na Pakistanskom pravnom fakultetu u gradu Lahore, prije nego što je magistrirala na Pravnom fakultetu Harvard u Sjedinjenim Američkim Državama.

Prije nego što je 2012. imenovana za sutkinju Višeg suda u Lahoreu, Malik je radila na različitim funkcijama u advokatskim firmama i autorica je brojnih publikacija o trgovini i finansijskim uslugama, nezavisnosti pravosuđa i pakistanskim sekularnim zakonima.

Bila je pro bono savjetnik za nevladine organizacije koje rade na smanjenju siromaštva, mikrofinansiranju i programima obuke vještina. Također je predavala bankarsko pravo na Univerzitetu u Punjabu i trgovačko pravo na Fakultetu za računovodstvo i upravljanje u Karachiju.

(Agencije)

Procitano 831 puta

S5 Box